Ta stran je namenjena predstavitvi druge strani adventizma, ki je na prvi pogled nevidna in neznana širšemu krogu ljudi. Ta stran ni napad na cerkev, predstavlja le drugačen način razmišljanja in drugačen pogled na problematiko nekaterih doktrin v adventistični cerkvi. Članki so v večini prevod iz angleščine - glej povezave.
indexs3
 
    K A Z A L O

O adventizmu na splošno
Splošno o ozadju nastanka cerkve ASD
Katera je edina prava cerkev, kateri cerkvi pripadam ter o cerkvi ostanka

Ellen Guld White - prerokinja

Ellen White in njena vloga v cerkvi ASD
EGW je prepovedala nošenje nakita, fotografije govorijo drugače
Zdravstveno poročilo o Ellen White

Ali lahko prerok izjavi kaj takega?
Nekaj izjav EGW, ki direktno nasprotujejo Bibliji
Lažna prerokba iz leta 1856
Vizija planetov in njihovih lun
Prepovedane reči v Adventizmu
Amalgamiranje med rasami
Samozadovoljevanje
Preganjanja kristjanov v zadnjih dneh
Obešanje darov na božična drevesa v cerkvi

Resnično dano od Boga?
"Clear Word Bible" - Adventistična verzija Biblije
O knjigi "Veliki boj"
O knjigi "Hrepenenje vekov"
O knjigi "Pot h Kristusu"
Plagiarizem - Je Daniel March služil kot obsežen izvor za knjige EGW?
Plagiarizem - Sta Conybeare in Howson služila kot obsežen izvor za knjige EGW?
Ali zdravstvena reforma res izvira iz vizij EGW?
Fannie Bolton - izpoved literarne asistentke EGW
Marian Davis - izpoved literarne asistentke EGW

Nekatere doktrine bolj podrobno
Doktrina o zaprtih vratih in doktrina o svetišču
Za Adventiste so nekatere jedi nečiste in nesprejemljive za uživanje
Doktrina o Desetini

Posvečevanje sobote - da ali ne?
1. Prvotni kristjani niso posvečevali tedenske sobote

2. Je bil Sabat ustvarjen že ob začetku sveta in ali se je res posvečeval že od Adama in Eve?

3. Ali moramo posvečevati Sabat, ker so Božje zapovedi večne in nespremenljive?

4. Ali Nova Zaveza razveljavlja ali potrjuje Staro Zavezo?

5. Je bil Sabat res dan za vse ljudi?

6. Je rimokatoliška cerkev s Konstantinom leta 321 res spremenila posvečevanje sobote v nedeljo?

7. Se bo res Sabat posvečeval na Novi zemlji kot je zapisano v Izaiji v 66. poglavju?

8. Je v 10. zapovedih res vse kar je potrebno vedeti za človekovo moralno življenje?

9. So Sabat obhajali Jezusovi učenci tudi po njegovi smrti?

10. Je Sabat res znamenje večne zaveze?

11. Pavel je obhajal Sabat vsaj 81.krat. Mar to ne dokazuje, da je tedenski Sabat še vedno v veljavi?

12. Mar niso kristjani prevzeli posvečevanje nedelje od poganskega kulta Miter?

13. Mar ne dokazuje Matevž 5:17-18, da dokler ne preideta nebo in zemlja, niti črka ne bo izginila iz zakona in zato Sabat še vedno velja?

14. Mar Hebrejcem 4. poglavje ne dokazuje, da sobota še vedno velja?

15. So res nekatere vrstice v Svetem pismu napačno prevedene iz Grščine?

16. Mar tisti, ki obhajajo nedeljo namesto sobote, častijo sonce?

17. Mar ni Jezus v naprej videl, da bodo kristjani v 20. stoletju obhajali Sabat?

18. O soboti kot prispodobi duhovnega počitka in evangelija

Osebne izpovedi in pisma
Dirk Anderson
Robert K. Sanders

Razno
  Pogosto zastavljena vprašanja
  Povezave
  Kontakt

 

Pričevanja o čisti in nečisti hrani


Biti adventist pomeni tudi vzdrževati se "nečiste" hrane (spisek le-te najdemo v 3. Mojzesovi knjigi 11. poglavje in 5. Mojzesovi knjigi 14. poglavje). Sem vsekakor spada tudi svinjsko meso ... Vendar pa vedno ni bilo tako! James in Ellen White sta se v začetku zelo upirala tem novim doktrinam in jim zelo nasprotovala. Ellen White je imela celo "vizijo", na podlagi katere je neki par kritizirala, ker se je odpovedal svinjskemu mesu. Pet let kasneje je Ellen dobila drugo "vizijo", v kateri ji je Bog predstavil zdravstveno reformo in prepovedal uživanje "nečiste hrane".

Pojdimo po kronološkem redu:

1850
James White - mož Ellen White - je zapisal v članku:
"Nekateri naši dobri bratje so dodali svinjsko meso spisku stvari, ki jih prepoveduje Sveti Duh in apostoli in starešine v Jeruzalemu. A mi čutimo, da smo poklicani k protestu proti taki usmeritvi, saj je v nasprotju s splošnim učenjem Svetih spisov. ... Njihova odločitev [apostolov Jezusa Kristusa], je prava in je rešila vprašanje z njimi ter bila povod za veselje med cerkvami in to naj za vedno reši vprašanje tudi med nami." (The Present Truth, november 1850)

21. oktobra 1858
pa je Ellen v pismu odgovarjala paru A__  glede vzdrževanja konzumiranja svinjskega mesa (povzetek nekaj strani dolgega pisma):
"Draga brat in sestra A__ : Gospod ... mi je dal vizijo in mi med drugimi pokazal tudi stvari, ki so povezane z vama. ... Sama sebe zavajata. Imata videz ponižnosti, kar ima vpliv na druge in jih vodi k mišljenju, da sta daleč naprednejša v krščanskem življenju; ... Videla sem, da zavzemata napačno stališče glede trpinčenja vajinih teles, ko odvzemata telesoma močno hrano. Te stvari so nekatere v cerkvi pripeljale do zaključka, da Bog mora biti z vama, drugače se ne bi tako darovala. A jaz sem videla, da vaju te stvari ne bodo naredile bolj svete. ... Bila sem opozorjena na našo izkušnjo v New Yorku. Videla sem, da ko smo živeli tam, nismo jedli dovolj močne hrane in bolezen nas je skoraj položila v grob. ... A naši motivi so bili čisti. Odrekali smo se hrani, da bi lahko vzdrževali časopis. Bili smo revni. Videla sem, da je bila takrat napaka v cerkvi. ... Videla sem, da vajini nazori glede svinjskega mesa ne bodo prinesli poškodb, če jih bosta zadržala zase. ... Če Bog zahteva, da se njegovo ljudstvo vzdrži svinjine, potem jih bo prepričal o tej zadevi. ... razodel bo stvar več kot dvema ali trem. ... Fanatični duh je v vama ... Zavedena sta. ... Dejstvo, da lahko nekdo dobro moli in dobro pridiga ni dokaz, da ga je Bog poklical. ... Vajino presojanje ni popolno in ne more igrati vloge v tej stvari. Videla sem, da sta se oddaljila od cerkve... Bog vaju poziva, da stopita na pravo pot, ... v harmonijo z njegovimi ljudmi.

Povzetek:
1. Par A__ zagovarja vzdrževanje konzumiranja svinjine
2. Ellen White dobi vizijo, v kateri ji je bilo pokazano, da se par A__ povsem moti
3. Ellen je v viziji tudi videla, da par sam sebe zavaja, da zavzema napačno stališče, da je v njem fanatični duh in da bo odpadel od cerkve, če ne bo spremenil mišljenja ...
4. Ellen je v viziji prav tako videla, da če par ne bo o tem pridigal okrog, potem se nič hudega ne bo zgodilo.

"6. junija 1863:
Ellen White dobi vizijo zdravstvene reforme, vendar šele v letu
1864
izda prvo publikacijo o tem v 30 strani dolgem članku z naslovom "Zdravje" v Spiritual Gifts, Volume 4.
Prav tako izda Apeal to Mothers, ki pa zaradi vsebine NI VEČ DOSEGLJIVA na tržišču. V letu
1865
opremi po en članek za vsakega od šestih pamfletov v seriji; kompiliranih od različnih avtorjev, in jih objavi pod naslovom "Zdravje ali kako živeti"." (Selected Messages Book 2, p. 410)

"A od takrat, ko mi je Gospod v juniju leta 1863 predstavil vprašanje konzumiranja mesa v zvezi z zdravstveno reformo, sem se odrekla mesu. ... Odrekla sem se tem stvarem - mesu, maslu in trem obrokom na dan ..." (Ellen G. White Volume 2 The Progresive Years 1862-1876, pp. 74-75)

Od takrat naprej je tudi trdila, da konzumiranje svinjine povzroča gobavost, kancerogene tumorje, prizadeti so možgani, ... Nekaj podobnega je trdila tudi za začimbe, maslo, sir ...
 

Vendar pa;
28. september 1873:
"Dal nam je majhen kos mesa, ki smo ga uporabili za mesno juho. Willi pa je ustrelil raco, ki je prišla ravno pravi čas - saj so naše zaloge hrane hitro pojenjale." (Manuscript 11, 1873)
Analiza: Če so pri Whitovih razpolagali z orožjem, lahko to pomeni samo eno - meso je bilo očitno na mizi večkrat kot pa je Ellen to priznala.
 

Tako je ...

... "kljub strogim pravilom, ki jih je postavila sama in se tičejo uživanja mleka, masla in jajc sama imela te dobrine večkrat na mizi." ('Dinner at Elmshaven',  interview with Mrs. Grace Jacques, granddaughter of Mrs. White, Andrews University, 8 June 1978; available from White Estate, Washington, D.C.);

... s strani White Estate - a dokumentirano, da je nadaljevala z uživanjem rib, piščancev in govedine medtem, ko je svojim sledilcem naročila, naj te jedi izločijo.
(Ron Graybill, speaking at a Worker's meeting, Soquel, Calif., 31 Jan. 1981);

... "imela tudi apetit za ostrigami (nečista hrana za adventiste) ... Leta 1882 je pisala ženi svojega sina Mary Kelsey White: "Mary, če lahko dobiš škatlo slanikov (vrsta ribe), svežih, te prosim za to. Zadnji, katere je prinesel Willi so grenki in stari ... in če lahko nabaviš nekaj konzerv (oziroma veder) dobrih ostrig, jih prosim daj ..."
(Are Seventh day Adventists False prophets?, str. 38)

Zaključek:
Kako naj vemo, katere vizije so prave, če v enih vizijah skoraj linča par, ki ne je svinjine, v drugih pa naroči izločiti ne le svinjino, temveč meso nasploh, maslo, sir, začimbe ..., medtem ko jih sama uživa še naprej, celo tisto hrano, ki je med adventisti prepovedana - "nečista hrana".
 

Dopis: Ker adventisti sodijo človeka tudi po tem, kakšno hrano je, naj napišem še moje stališče do hrane. Že nekaj let ne jem mesa - povsem iz zdravstvenih razlogov, ker sem mnenja, da se človek kljub vsem tisočletjem eksistence še vedno ni prilagodil uživanju mesa. Vendar pa mislim, da ni v nasprotju s Svetim pismom, če želi nekdo jesti meso, tudi svinjino.
 

Lukež 10:8
"In v katerokoli mesto pridete in vas sprejmo, jejte, kar vam postavijo "

1. Korinčanom 10:25
"Vse, kar prodajajo v mesnici, jejte, nič ne povprašujoč zavoljo vesti."

1. Korinčanom 10:27-30
"Če vas pa povabi kdo nevernikov in hočete iti, jejte vse, kar stavijo pred vas, nič ne povprašujoč zavoljo vesti. Ako vam pa kdo poreče: To je mališka žrtva, ne jejte zavoljo tistega, ki je to oznanil, in zavoljo vesti; ne pravim pa zavoljo vesti tvoje, temuč onega drugega. Kajti čemu naj mojo svobodo sodi tuja vest? Če jaz uživam kaj s hvalo Bogu, zakaj naj bi bil preklinjan ob tem, za kar se zahvaljujem?"

Rimljanom 14:21 in 23
"Zavoljo jedi ne razdiraj dela Božjega! Vse je sicer čisto, ali v zlo je človeku, ki uživa s spotiko. Kdor pa dvomi in vendar je, je obsojen, ker tega ne dela iz vere; vse pa, kar ni iz vere, je greh."

Rimljanom 14:2-3
"Eden verjame, da sme vse jesti, kdor pa je slabič, je le zelenjavo. Kdor ješ, ne zaničuj tistega, ki ne je; kdor pa ne ješ, ne sodi tistega, ki je, kajti Bog ga je sprejel."

Marko 7:18-19
"Pa jim reče, Ali ste tudi vi tako nerazumni? Ne umete li, da ga vse to, kar od zunaj prihaja v človeka, ne more oskruniti? Ker ne gre v srce njegovo, ampak v trebuh in izhaja ven. S tem je proglasil za čiste vse jedi."

1. Timoteju 4:1-3
"Duh pa razločno pravi, da bodo v poslednjih časih nekateri odpadli od vere in poslušali zapeljive duhove, vsled licemerstva lažigovornikov, ki nosijo vžgano znamenje v svoji vesti, ki branijo ženiti se in možiti in zapovedujejo zdrževati se jedil, katera je Bog ustvaril, da jih z zahvaljevanjem uživajo verni in ti, ki so spoznali resnico."